Elimäen tarkoitus
(Kosmoskynä 1/1991)



Net teistä, joille oheinen otsikko ei vielä valaissut tämän jutun ideaa kerrottakoon seuraavaa: Kun toimituskunta tässä taannoin kokoontui pahemman hikiän välttääkseen, päätoimittaja sai pahan kemiön kanssa taistellessaan inkoon.

-Minulla olisi tässä harvinaisen hauska elimäki, jos jotakuta kiinnostaa, hän sanoi kaataen renkoa ja hieman tervoakin vieraidensa laseihin. Väki ei pahemmin sumiaismaiselta ololtaan jaksanut vastava, vaan kaatoi rengon lokkaineen kurkkuunsa, mitä nyt Veintie yritti demonstroida kuinka renko kitee siinä surkeasti epäonnistuen...

Siis eikunjoo. Jos olettenjoskus tutustuneet D. Adamsin ynnä J. Lloydin kirjoittamaan ouluun nimeltä The Meaning of Liff tai The Deeper Meaning of Liff, tiedätte varmaan mistä on kyse. Tämä Elimäen tarkoitus on kuitenkin vasta luonnos ja kehityksen pohja eli toimituskunta halajaa lukijoilta palautetta, uusia hakusanoja, paranneltuja hakusanoja yms. (1. 7. mennessä), jotka kaikki kootaan Finnconissa forssan tyydyttämiseksi julkaistavaksi vihkoseksi!!!



A


Alavus (s.)

Kadonnut mutta kallis esine, joka löytyy heti, kun sen tilalle on ostettu uusi.


Aulanko (s.)

Se sukulainen, jonka näet aina kaikissa sukujuhlissa, mutta jonka todellisesta sukulaisuussuhteesta itsesi kanssa sinulla ei ole harmainta aavistusta. Usein käykin ilmi, että aulanko ei ole sukua lainkaan, vaan muuten vain paikalla.


E


Elimäki (s.)

Täysin älyvapaa hanke, johon lehden toimituskunta tuhlaa kaiken käytettävissään olevan ajan, kunnes tuloksena on hikiä.


Espoo (v.)

Hän espoo, ken maksaa ylimääräistä jostain täysin tarpeettomasta tai merkityksettömästä asiasta tai lisukkeesta kuten jääpaloista vesilasissaan tai siitä, että ajaa julkisella kulkuneuvolla jonkin sillan tms. ylitse sen asemesta, että jäisi sitä ennen pois autosta.


F


Forssa (s.)

Yletön pyrky levittää science fictionia sen harrastajien piirin ulkopuolelle ("N.n:llä oli taas forssa päällä").


H


Haaga (s.)

Vähintään 50-vuotias nainen, jonka on välttämättä pukeuduttava ja meikattava nuorekkaammin kuin omat tyttärensä.

Halsua (s.)

Lapsuuden ihanne (Clarke, Heinlein, Asimov jne.), joka myöhemmällä iällä osoittautuukin kartettavaksi ja kauhistettavaksi persoonaksi/kirjailijaksi.


Hamina (s.)

Nimikirjoitus, josta on mahdotonta saada mitään selvää ilman nimenselvennystä. Mallikappaletta voi tiedustella esimerkiksi Marko Jerrmanilta.

Helsinki (s.)

Se Helvetin jäisen järven alapuolella sijaiseva loukko, jossa juttunsa myöhässä toimittavat sf-fanzineiden avustajat sovittavat syntejänsä.

Hikiä (s.)

Tunnetila, jonka valtaan päätoimittaja ja muu toimituskunta joutuu kolme tuntia ennen kuin lehden piti mennä painoon.

Hintahaara (s.)

RuåtsaIaisten tuomallaan sohvalla pilaama vöyri.

Hyrylä (s.)

Aivan mitättömästä syystä lauennut nauru, joka kasvaa omalla voimallaan täysin järjettömiin mittasuhteisiin ja kuuluu vähintään kolmen kilometrin päähän - vastatuuleen.


I


lnkoo (s.)

Jälkijättöinen inspiraatio, joka tulee aivan liian myöhään jonkin toisen asian yhteydessä. Inkoon koko turhauttavuuden voi kokea esimerkiksi lukiessaan omaa novelliaan lehdestä ja tajutessaan, että loppu olisikin pitänyt kirjoittaa aivan toisella tavalla.


J


Jaala (s.)

Henkilö, joka viivyttää esimerkiksi linja-autoon nousemista viime hetkeen saakka saadakseen savukkeestaan vielä viimeiset henkoset. Savun täyttämät keuhkonsa jaala tyhjentää vasta ajoneuvon tai huoneiston sisäpuolella, jotta myös muut saavat nauttia nikotiinin, tervan ja hään yhteisvaikutuksesta.

Jepua (sIang.)

Manaus, jota ulkopaikkakuntalaiset käyttävät todetessaan, että molemmat vieraassa kaupungissa järjestettävät säännölliset sf-tapaamiset on jonkin järjenvastaisen asiainti- lan seurauksena sijoitettu samaan iltaan mutta eri paikkaan.

Joutsa (adj.)

Ääni- tai CD-Ievystä, joka kaupassa arvioituna kuullostaa vallan erinomaiselta, mutta osoittautuukin kotona kokonaan kuunneltuna aivan kammottavaksi ja vatsaavääntäväksi mölinäksi.

Jurmo (vulg.)

Vivahteenomaisesti rumempi sana kuin kuortane. Ei suositella käytettäväksi, mikäli paikalla on raskaana olevia naisia, paitsi siinä tilanteessa, että synnytyksen viivästyminen estää byrokratian koukeroiden seurauksena vanhemmilta jonkun avustuksen saamisen.

Juuka (s.)

Henkilö, joka antaa juomarahat kymmenen pennin kolikkoina.

Juva (s.)

Oulu, jonka lopulta luettuaan saattaakin todeta täydelliseksi flopiksi.

Jyväskylä (s.)

Niin hauska vääksy, että se saa naisen kusemaan omaan tai vierustoverin punttiin.

Jämsä (s.)

Naurettavan typerä paljastus henkilökohtaisesta elämästäsi, jonka teet juhlien viimeisen tunnin aikana laskuhumalan ja masennuksen iskiessä vahvasti päälle. ("Tulipas taas viime bileissä tehtyä pahat jämsät.")


K


Kaarlepyy (s.)

Henkilö, joka saapuu juhlatilaisuuteen ilman omia nautinta-aineita.

Kaavi (s.)

Tenttikirja, jonka lukee huolellisesti kokonaan tärppinä, mutta josta ei tehdä yhtään kysymystä (vrt. äetsä).

Kainuu (s.)

Tunnetila, jonka vesiselvä turku kokee. Ei suositella sappivaivaisille.

Karstula (vulg.)

Astetta rajumpi kirosana kuin jurmo. Käytetään esimerkiksi herättäessä littoisen riivaamana aamuna kello seitsemältä siihen, kun remonttimiehet ryhtyvät piikkaamaan samassa huoneistossa.

Karvia (v.)

Myöhästellä jatkuvasti esimerkiksi fanzinen deadlinesta. ("Millä ihmeellä Kasvi aina pystyy karvimaan Kosmoskynän, vaikka on itse päätoimittaja?" )

Kauhava (s.)

Tuskallinen aamuseisokki, jonka saa herätessään siskonpedissä kaikkien muiden ollessa jo jalkeilla, ja joka ei suostu tokenemaan ilman kusella käyntiä.


Kemiö (s.)

Aine, joka tarttuu ja leviää joka paikkaan, mutta joka ei lähde millään mistään irti (erityisesti piirtäjien ammattivitsaus).

Kihniö (s.)

Tuntematon henkilö, joka tunkee sf -bileiden jälkeen jatkoille, ja jolla ei todellisuudessa ole mitään tekemistä sf-harrastuksen kanssa.


Kiikka (s.)

Vastakkaista sukupuolta olevan henkilön housut, jotka selittämättömästi löytyvät asunnostasi vailla minkäänlaista vihjettä omistajasta tai siitä, miten ne ovat asuntoosi päätyneet.

Kitee (v.)

Kalja kitee, kun siihen törkätään hammastikku, joka on ensin törkätty suolapurkkiin.

Kivesvaara (s.)

Feministisen sf-kirjailijan vasen polvi.

Kullaa (v.)

Kun joku loimaa, ja saa siitä vielä sairasta mielihyvää, hän kullaa (ns. Mundane-ilmiö).

Kuopio (s.)

Asiayhteydestään irrotettuna täysin merkityksetön sana tai lause (esim. pomainen).

Kuortane (s.)

Sana, joka ilmaisee sen tunnekuohun, joka valtaa molemmat aivopuoliskot, kun aamuyöllä näkee ikkunan lävitse ainoat kodinavaimensa keittiönsä pöydällä vain siksi, että unohti valot päälle lähtiessään illalla ulos. Kuortane on henkilökohtaisena tunteen ilmaisuna voimakkaampi kuin yleensä ryhmän jakama rytinki.

Kurikka (s.)

Henkilö, joka saa kaikki ikävät hommat vain siksi, että hän ei ole paikalla työnjaosta päätettäessä (esim. Laajarinne).

Kuusa (s.)

Henkilö, joka toistuvasti lähettää lehteen materiaalia pelkällä haminalla varustettuna.

Kymi (adj.)

Tuoksusta, joka ylittää kaiken inhimillisen sietokyvyn. ("Viipurin rautatieaseman vessassa on ihan kymi dunkkis.")

Kyrö (s.)

Uusi Kannaksen Mafiaan tulija. Useimmiten kyröt ovat näkymättömiä, mikä onkin johtanut melkoiseen heitä kohtaan osoitetun kiinnostuksen lisääntymiseen.

Kälviä (v.)

Tuppautua joukkoon jakamaan loistavia mielipiteitään, jotka eivät kiinnosta ketään.

Köngäs (s.)

Köngäs iskee, kun saa lehteen lähettämänsä novellin takaisin ilman edes valokopioitua saatekirjettä.


L


Lahti (s.)

Paikka tai paikkakunta, joka tunnetaan vain siitä, että se on sopivasti jonkun tien varressa, ja jossa käydään aina ohi ajettaessa lepuuttamassa jalkoja ja juomassa kuppi kahvia.

Lapväärtti (s.)

Henkilö, joka muuttuu kännin syvetessä yhä ärsyttävämmäksi.

Lieksa (s.)

Hyvät keittiöbailut, joissa on vähintään 20 osallistujaa (yksiön keittokomerossa riittää jo 10 henkilöä).

Lieto (s.)

Voimakas kateuden terävöittämä nauvoutuminen, joka iskee astuttaessa todellisen rovaniemen hallitsemaan asuntoon. Liedon jälkeen oma rovaniemi tuntuu lähinnä kirjahyllyltä. Parhaan liedon voi kokea vierailemalla Anetta ja Pekka Pirisen residenssissä - mikä tahansa tuon asunnon huone / komero kelpaa tarkoitukseen.

Littoinen (adj.)

Krapulasta, pieni, mutta siitä huolimatta äärimmäisen epämiellyttävä olotila, joka ei ole kuitenkaan lähelläkään sumiaista.

Loimaa (v.)

Kun joku tekee jotain täysin älytöntä ja järjenvastaista vain siksi, että hän on erehtynyt lupaamaan tehdä sen, hän loimaa.

Lokka (s.)

Olutlasiin asti lipsahtanut tervo.

Luhanka (s.)

Turhauttava tunne tai pikemminkin depressio, joka iskee kun televisiosta tulee ainoastaan huonoja tieteiselokuvia ja niitäkin huonompia James Bond -jäljitelmiä, muttet sumiaiseltasi kykene edes sulkemaan vastaanotinta.


M


Mikkeli (s.)

Kaappi, komero tms. johon on survottu noin kymmenen kertaa niin paljon tavaraa, kuin siihen kaikella järjellä mahtuu.

Musku (s.)

Henkilökohtaisissa ongelmissaan rypevä sarjakuvasupersankari.

Mänttä (s.)

Mahdottoman erinomainen valokuva, josta huomattavan osuuden peittää kuvaajan vasemman käden etusonnen kynsi.

Möhkä (s.)

Epäilemättä varsin kaunis ja hyvää tarkoittava ele, joka kuitenkin epäonnistuu täydellisen totaalisesti. Tuoda esimerkiksi astmakohtauksen vuoksi sairaalaan joutuneelle ystävälleen kukkia.


N


Nauvo (s.)

Känninen kaveri, joka soittaa aamuyöstä ja puhuu pitkään ja hartaasti hyvistä ideoistaan, joita ei kuitenkaan seuraavana päivänä (yönä) muista kertoneensa.

Nivala (s.)

Vastuuhenkilö, jonka hallussa on jotain välttämätöntä (avaimet, pöytäkirja, rahat tms.), ja joka unohtaa / myöhästyy / jättää tulematta paikalle.

Nokia (s.)

Tietokone, joka on ostettu ohjelmoinnin opiskeluun ja hyötykäyttöön, mutta jota käytetään vain ja ainoastaan tietokonepelien pelaamiseen.

Närpiö (s.)

Henkilö, joka kerää itseään esittäviä piirroksia, karikatyyrejä, valokuvia yms. kuvatuksia.


O


Otaniemi (s.)

Se helsingin alla oleva paikka, jossa myöhässä olevat päätoimittajat sovittavat syntejään...

Oulu (s.)

Omaan kirjahyllyyn vuosia sitten ostettu kirja, jonka kaikki muut ovat jo lukeneet, kehuneet ja suositelleet, mutta jota ei itse ole tullut / ehtinyt / jaksanut vielä lukea.


P


Palola (s.)

Kaiken tietävä idiootti, joka ei tiedä kaikkien tietävän, että hän ei tiedä.

Pasila (adj.)

Eksymisestä, olla täysin epätoivoisen toivottomasti eksyksissä. Kielitoimisto kehottaa kiinnittämään huomiota sanan taipumiseen, sillä puhekielessä erehdytään usein sa nomaan: "Eksyin pasilaan", kun halutaan sanoa: "Olin täysin pasilasti hukassa, enkä löytänyt perille kuin onnen kaupalla usean tunnin ja nälkiintymisen jälkeen". (Pätee myös Turun Ylioppilaskylään, www-toim. huom.)

Pinjainen (s.)

Pieni merkityksetön pitäjä, joka tunnetaan vain sijainnistaan jonkun toisen pienen merkityksettömän pitäjän kupeessa.

Pengonpohja (s.)

Se vihonviimeinen artikkeli, joka laitetaan fanzineen vain siksi, että tilaajille luvattu sivumäärä saadaan täyteen. Esimerkiksi Kosmoskynä on joskus koostunut kokonaisuudessaan eriasteisista pengonpohjista.

Perniö (s.)

Sulva, jolla ei ole mitään muuta seinillään.

Pomainen (s.)

Kovana somerona markkinoitua tavaraa, joka ostettaessa osoittautuukin täysin sieviksi.

Pyhtää (v.)

Pyhtääminen tarkoittaa kuivan siideripullon etiketin repimistä.

Pälkäne (s.)

Hullu kiihdytys, joka otetaan lähdettäessä autolla liikennevaloissa vain sitä varten, että ajoneuvon jarrujen pitävyys voidaan testata 50 metrin päässä olevissa seuraavissa valoissa.


R


Raahe (s.)

Runkauksen aikana kansikuvaoriginaalin kanssa tekemisiin joutunut kemiö.

Raippo (s.)

Jonkin yhteisön. esimerkiksi sf-yhdistyksen vuosikokous, joka etenee nuotilleen vanhan hallituksen ennalta laatiman suunnitelman mukaisesti.

Raisio (s.)

Kerberos, joka seisoo leveästi ravintolan ovella kädet taskussa pallejaan niin äänekkäästi helisytellen, ettei edes juuka vaivaudu antamaan hänelle tippiä.

Raja-jooseppi (s.)

Henkilö, joka ei osaa kymmenessä minuutissa päättää, minkä sorttisia irtomakeisia ostaa taskunsa pohjalta löytämillään kolikoilla, joiden yhteisarvo on markka seitsemänkymmentä penniä.

Ranua (s.)

Arvovieraille edellisenä iltana tarjoilIun raa'aksi osoittautuneen kotiviinin aiheuttama infemaalinen krapula.

Rauma (adj.)

Kolotuksesta, sellainen tunne polvessa, josta ei voi olla varma, onko kyseessä puutuminen vai ensimmäinen merkki pysyvästä vammautumisesta.

Renko (s.)

Huomattavan epämääräisestään huolimatta hyvän makuinen ja päähän rämpivä alkoholijuoma.

Rovaniemi (s.)

Kaikkien seinien näkyvyyden täydellisesti estävä kirjahyllykompleksi,johon on survottu ainakin neljä kertaa niin paljon kirjoja, kuin siihen kaikella järjellä on mahdollista ahtaa.

Runkaus (s.)

Kun artikkeli tai lehti tehdään hikiän aikana alusta loppuun asti valmiiksi, kyseessä on runkaus.

Ruotsinpyhtää (s.)

Henkilö, joka kastelee siideripullonsa, jotta sen pyhtääminen olisi helpompaa. Käytetään myös yleisemmin epäluotettavasta ja vilpilllisestä henkilöstä.

Ruutana (!)

Aivan äärimmäinen karstula.

Rytinki (s.)

Hälinä joka syntyy, kun conin kunniavieras sammuu juuri ennen juhlapuhettaan. Epäsosiaalinen aines ja nuoriso käyttää nimitystä myös tehokeinona, mikäli nauvoksi kutsuminen ei vaikuta riittävän vahvalta loukkaukselta.

Rääkkylä (s.)

Vetoketju joka ei suostu aukearnaan, kun on joutunut uuraisen pakottamana poistumaan paikalta hyvin lyhyeksi tarkoitetuksi hetkeksi.


S


Sievi (s.)

Kirjassa tms. oleva seksikohtaus, jossa ei käytetä yhtään hävytöntä sanaa eikä näytetän yhtään mitään mielenkiintoista. Tunnetaan myös nimellä erotiikka.

Sipoo (s.)

Silloin sipoo, kun joku tajuaa kertomasi jutun keskellä yötä ja päättää soittaa sinulle vain tiedottaakseen tästä mullistavasta tapahtumasta. Tuon soiton jälkeen et tietenkään sipoomiseltasi saa enää unta. Laajemmin käsittäen nykykielessä voidaan kuitenkin sanoa myös esim: "Viiala kun mua sipoo tuo nauvo."

Somero (s.)

Mäntämoottoriopin perusteet I, II ja III - lähivärikuvin.

Sulva (s.)

Närpiö, joka ripustelee niitä seinilleen.

Sumiainen (s.)

Worldcon-viikon jälkeisen aamun tunnelmat.

Sysmä (adj.)

Käsittämättömän typerä jämsä. Usein syynä mm. siirtolaisuuteen tai itsetuhohakuiseen käyttäytymiseen.


T


Takahikiä (s.)

Se kerta, kun lehti saatii tehtyä hyvällä ajalla ja ajatuksella valmiiksi hyvissä ajoin ennen deadlinea. Valitettavasti sellaista paikkakuntaa kuin takahikiä ei ole olemassa (m.o.t.).

Tampere (s.)

Tunne, jonka mies kokee herätessään naisensa vieressä unesta, jossa oli juuri puhdistamassa hampaitaan hanmmaslangalla. Herätessä suupielestä roikkuva nyörinpätkä on kuitenkin kiinni aivan jossain muussa kuin hammaslankarullassa. Tampere on koettava omakohtaisesti, ennen kuin sen iskevyyttä osaa todella arvostaa...

Teisko (s.)

Tuoppi, jossa vaahdon alla saatta olla tilkka väljähtynyttä olutta. Tarjoillaan usein tynnyrin vaihdon yhteydessä.

Tervo (s.)

Kotipanoisen oluen pohjasakka, jota voidaan käyttää myös ulostuslääkkeenä.

Turku (s.)

Se ainoa onneton, jonka portsari käännyttää iloisesta seurueesta ravitsemusliikkeen ovella.


U


Ulvila (s.)

Syvä masennus, joka syntyy kun runkauksen alkaessa havaitaan ainoan käytettävissä olevan liimapuikon kuivuneen ja kaikkien kaupungista löytyvien paperikauppojen sulkeutuneen kolmesta neljään minuuttia aikaisemmin.

Uurainen (s.)

Sanoinkuvaamattoman tuskallinen tarve virtsata, joka iskee kesken esimerkiksi sf-convention ainoan mielenkiintoisen ohjelmanumeron.

Uusikaarlepyy (s.)

Niin epätoivoinen henkilö, että yrittää pummia kaarlepyyItä viinaa.


V


Vaakua (v.)

Myydä fanzineita konventiossa alihintaan.

Vaasa (s.)

Lieksa, jonka silmälaseja käyttämättömät osallistujat pilaavat.

Vampula (s.)

Esine, jolla ei tee yhtää mitään, mutta josta ei kuitenkaan koskaan henno luopua.

Vantaa (s.)

Vanha oikopolku, joka kaksinkertaistaa matkan pituuden ja kymmenkertaistaa siihen kuluvan ajan.

Vieremä (s.)

Äärimmäisen loistava idea, jota ei ehdi tai jaksa kirjoittaa muistiin, ja josta myöhemmin muistaa vain sen, että se oli äärimmäisen loistava ja maailmaa mullistava.

Vihti (s.)

Peräpukama, joka muistuttaa itsestään vain ja ainoastaan tärkeissä liikeneuvotteluissa, juhlapäivällisillä yms. tilanteissa. Ei kuitenkaan niin usein, että sen vuoksi tulisi men neeksi lääkärin puheille.

Vimpeli (s.)

Henkilö, joka tekee raahen, mutta pystyy verbaalisen ingelligenssinsä turvin selviytymään tilanteesta hengissä.

Vääksy (s.)

Niin hauska vessanseinäkirjoitus, että se saa miehen kusemaan selvin päin omaan tai kaverin punttiin.

Vöyri (s.)

Suuren kansainvälisen kongressihotellin hississä järjestettävä festiivitilaisuus, jossa nautitaan omatoimisesti paikalle toimitettuja virkistäviä juomia.


Y


Ylistaro (s.)

Kirja jonka nimi tai takakanteen painettu tiivistelmä paljastaa koko tarinan perimmäisen jujun, minkä seurauksena kirjan jännite ja koko lukunautinto lätsähtää totaalisesti.

Ylläs (s.)

Ylöspäin portaita noustaessa otettava ylimääräinen askel, joka horjuttaa astujansa tasapainosta ja suistaa särkyvät kantamukset alas portaisiin.

Yläne (s.)

Raskas vampula, joka putoaa mikkelin ylähyllyltä avaajan pikkuvarpaan kynnen päälle joka kerta, kun mikkelin ovi avataan.


Ä


Äetsä (s.)

Tenttikirja, josta ei ole koskaan ennen tehty yhtään kysymystä, ja jota kukaan ei lue, ja jonka sisältöä puolet kysymyksistä tällä kertaa käsittelee (vrt. Kaavi).

Äkäslompolo (s.)

Alaspäin portaissa laskeuduttuaessa otettava ylimääräinen askel. Äkäslompolo voi etenkin pimessä aiheuttaa mm. polvilumpion murskautumisen, mutta yleensä siitä selvitään pelkällä nilkan nyrjähtämisellä.

 

 

Elimäen tarkoitus -pääsivulle

 


Julkaistu Kosmoskynä 1/1991:ssä. WWW-versio: Pasi Karppanen. Tekstin copyright tekijöiden. Kaikki oikeudet pidätetään.