Tero Niemi ja Anne Salminen: Äärettömän taivaan valot
(Portti 1/03)
 
Tero Niemi ja Anne Salminen nappasivat Portin viime vuoden novellikilpailussa kaksi ensimmäistä sijaa. Voittajanovellin arvostelussa (Kk 1/03) colosseumistikollegani Pasi Karppanen ei säästellyt kehujaan ja voittihan Ja Jumala kutoi mattoja omista hiuksistaan myös tämän vuoden Atoroxin. Minua Portissa toiseksi sijoittunut Äärettömän taivaan valot miellytti silti enemmän.
 
Voittajanovellissa oli paljon hyviä scifi-ideoita, mutta tarina kulki hiukan epätasaisesti ja junnasi paikoillaan varsinkin novellin puolivälissä. Äärettömän taivaan valot on hyvin toisenlainen. Teksti on lyhyempi ja juonella ei ole suurta merkitystä tässä tunnelmapalassa. Avaruusmatkustaja Nimbus, molempien novellien päähenkilö, on jälleen saapunut uudelle planeetalle. Hän on havainnut planeetalla vierasta älyllistä elämää ja päättänyt laskeutua tutkimaan.
 
Teksti liikkuu hitaasti Nimbuksen suojapuvun sisällä. Päähenkilö pohtii ihmisen paikkaa maailmankaikkeudessa ja juttelee tietokoneensa Talamuksen kanssa. Nimbuksen ja Talamuksen kuivan humoristinen sanailu tarjoaa lukijalle monia oivalluksia. Päähenkilön ympärillä tapahtuu hyvin vähän, olkoonkin, että kaikki tapahtumat vieraalla planeetalla ovat erittäin merkittäviä.
 
Novellin kirjoittajat ovat valinneet vaikean tyylin. Tällaisessa tunnelmatekstissä kirjoittajan esittämät ajatukset ja kieli ovat ratkaisevassa asemassa ja niiden täytyisi olla mestarillisen hyviä, jotta novelli jäisi päähän soimaan. Tarinan palaset ja maailman kuvaus, siis novellin rakenteelliset puitteet ovatkin kunnossa. Niemi ja Salminen myös esittävät hyviä pohdintoja, vaikka ne eivät ole aivan samaa luokkaa kuin heidän voittajanovellissaan, ja kielessä on ihan pirunmoinen yritys päällä. Silti heidän tekstinsä ei ihan nouse sellaiseen kaunokirjalliseen lentoon, jota voisi toivoa.
 
Äärettömän taivaan valot on kuitenkin kokonaisuutena tasapainoisempi kuin Niemen ja Salmisen voittajanovelli ja heidän puserruksensa tässä todella ihailtavaa. Heidän Portin debyyttinsä scifinovellisteina lupaa paljon.
 
Jarmo Karonen