Tero Niemi ja Anne Salminen: Kuten ihmiset tekevät
(Spin 3/03)

Niemen ja Salmisen viljelemässä tyylilajissa ei liene kauheasti mitään uutta tulevaisuudessa ollaan, uusia sivilisaatioita kohdataan ja uusi tekniikka merkillisen vekottimineen on hallussa. Novelleista kuitenkin välittyy sellainen luova mielikuvitus, paneutuminen ja kirjoittamisen palo, että syntyy oikeasti jotakin tuoretta ja kiehtovaa.

Novellin nimi on hieno ja osuva, vaikkakin jollain tapaa anglistinen. Joka tapauksessa päähenkilö joutuu tekemisiin uuden eliölajin kanssa. Silloin joudutaan väistämättä pohtimaan tämän uuden lajin inhimillisyyttä. Niemi & Salminen kuitenkin enimmäkseen väistävät sen tutun jutun, että "ne ovat erilaisia, mutta niitä pitäisi kuitenkin kohdella tasa-arvoisina, mutta kun me ihmiset aina sorrumme pitämään itseämme luomakunnan herroina". Jutun idea löytyy toisaalta. Stauberit ovat todellakin kaikin puolin erilaisia kuin ihmiset, mutta yhdistävä kytkös löytyy yllättävästä seikasta.

Loppuylläri on mukava bonus, mutta novellista nauttii kyllä muutenkin. Niemen ja Salmisen tapa kertoa on vetävä ja viihdyttävä. Vieraan planeetan, kulttuurin ja olentojen kuvaaminen on visuaalista. Silti juttu on täynnä toimintaa ja liikettä; kerronta ei unohdu jaanaamaan ja selittelemään. Kirjoittajat pitävät visusti huolen siitä, että lukija ei vieraannu liian kauas ihmettelemään merkillistä maailmaa, vaan saa nauttia siitä lämmöstä, joka syntyy samastumisen ja tuttuuden kautta.
 
Sari Peltoniemi