Pasi Karppanen: Prologi
(Kosmoskynä 1/2004)
Pitelet käsissäsi vuoden 2004 ensimmäistä Kosmoskynää. Moni asia on sitten viime numeron muuttunut. Kosmoskynä 3/03:ssa väistyvä päätoimittaja Shimo Suntila ilmoitti lopettavansa tuossa tehtävässä, mutta jatkavansa edelleen STk:n puheenjohtajana. Alkuvuodesta Shimo kuitenkin vetäytyi myös puheenjohtajan tehtävistä, ei ainoastaan STk:n vaan myös Turun Science Fiction Seuran hallituksessa.
Uutinen oli melkoinen pommi niin STk:n ja TSFS:n hallituksille kuin suomalaiselle fandomille yleisemminkin, niin näkyvä ja itsestäänselvältä tuntuva osa Shimosta oli sf/f-harrastajakenttää viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut. Paljon kertoo jo se, että Shimosta ei enää vuosiin ole käytetty muuta kuin etunimeä. Kaikille on selvää muutenkin kenestä puhutaan.
Shimon vetäytymisen taustalla ei ollut suuria taiteellisia erimielisyyksiä tai mitään muutakaan yhtä jännittävää, vaan ainoastaan Shimon halu priorisoida elämänsä eri aktiviteetteja ja omistaa enemmän aikaa kasvavalle perheelleen. TSFS:n tavoin STk kiittää Shimoa ja toivottaa tälle onnea uusissa haasteissaan.
Vaikka Shimo luonnollisesti tekikin näkyvimmän päivätyönsä TSFS:n parissa, ei hänen merkityksensä ole vähäinen STk:nkaan kannalta. Ilman Shimon aikana käynnistynyttä TSFS:n ja STk:n välistä tiivistä yhteistyötä moni asia olisi nyt toisin. Shimon aikana STk sai pysyvän päämajan ja osoitteen Terrakodille ja yhdistys nostettiin juridisessa mielessä jälleen jaloilleen.
Kosmoskynän painatus siirtyi Shimon aloitteesta Helsingistä Turun Digipainoon, mikä mahdollisti nykyisenkokoisen lehden ja se kasvoi Annen päätoimittamana nykyisiin mittoihinsa. Meillä on uudet komeat kotisivut, sähköpostilista ja niin edelleen, kurssitoiminta on saatu jälleen alulle, puhumattakaan Novasta, josta on muutamassa vuodessa kasvanut merkittävä kotimainen sf/f-novellikilpailu. Ei mikään huono puheenjohtajakauden saldo.
Shimon lähtö hallituksesta merkitsee kuitenkin sitä, että puikoissa jatkaa ainakin vuoden loppuun saakka istuva varapuheenjohtaja, siis allekirjoittanut. Vaikka kapteenin tuolilla istuukin nyt siis uusi mies, toivon ettei tuo tule näkymään STk-sukkulan vauhdin hidastumisena.
Kesällä on luvassa Finncon, jossa STk tulee tuttuun tapaan olemaan näkyvästi mukana, muun ohjelman lisäksi oman, perjantaina järjestettävän Kirjoittajatapaamisen muodossa. (kts. s. 4 ja 17 ) Syksyksi puolestaan on suunnitteilla yhteistyössä TSFS:n kanssa järjestettävä, järjestyksessä toinen Atonova-tapahtuma, jossa jaetaan paitsi Novan palkinnot, myös tämänvuotinen Atorox.
Tämä numero on myös ensimmäinen allekirjoittaneen päätoimittama Kosmoskynä. Kun syyskokouksessa otin tehtävän vastaan, ei minulla luonnollisestikaan ollut aavistusta että lehden tullessa ulos vastuullani olisi, ei vain Kosmoskynä, vaan koko seura. Toivoa sopii ettei tuplanakki kohdallani jää pysyväksi, molempien tehtävien päätyminen samalla ihmiselle kun ei ole koskaan kestävä ratkaisu.
Vaikka johto siis nimellisesti vaihtuukin, mitään dramaattista suunnanmuutosta lehden linjaan ei ole luvassa. Mukana lehden teossa jatkaa Kosmoskynän kokenut toimittajatiimi ja toimitussihteerinä (tässä numerossa virallisesti ensimmäistä kertaa) Anne Leinonen, joka tuskin esittelyjä kaipaa.
Kuten useimmilla päätoimittajilla minua ennen, myös omana kunnianhimoisena tavoitteenani tulee olemaan nimenomaan kirjoittajia kiinnostavien artikkelien määrän lisääminen lehdessä. Pyrkimykseni on myös lisätä, sivumäärän sallimissa rajoissa, kotimaisen novellistiikan osuutta Kosmoskynän sivuilla. Suomeksi tuo tarkoittaa Novan sadon purkamista yhdessä Spinin kanssa. Tässä numerossa Nova-novellistiikkaa edustaa Jukka Tiluksen vuonna 2002 kunniamaininnalle sijoittunut Kauas on pitkä matka.
Muissa suhteissa Kosmoskynä tuleekin sitten pysymään kokolailla ennallaan. Mukana tässäkin numerossa ovat tutut vakiopalstat, Nata Laurilan Yhdistysansiibeli, Sari Peltoniemen Kosmoskynän kymmenen kysymystä sekä Kosminen Colosseum. Uuden tulemisen tekee Kosmoksen nurkkaus, jolla kirjoittajat jatkossa valottavat päänsä sisältöä ja kirjoittamisensa syitä. Uusina vakiopalstoina mukana ovat Kirjoittajaoppaita sekä Kirjoittajan linkit, joista nimi kertonee oleellisimman.
Mukana Kosmoskynässä tulevat pysymään myös monet muut, hyväksi koetut artikkelisarjat. Loppuvuodesta kurkistetaan jälleen Vesa Lehtisen opastuksella maailmojen luonnin saloihin ja käväistään vilkaisemassa millaista scifiä Ranskassa kirjoitetaan. Myös kotimaisia sf/f-kirjailijoita esittelevä haastattelujen sarja tulee jatkumaan ja yhtä ja toista muutakin mielenkiintoista on luvassa. Edeltäjäni sanoin, kannattaa pysyä kiertoradalla!
Lopuksi vielä muistutettakoon eräästä oleellisesta asiasta eli kuluvan vuoden jäsenmaksujen maksamisesta. Kosmoskynän painaminen maksaa rahaa ja tämä numero on viimeinen jonka vuoden 2004 jäsenmaksua maksamattomat saavat. Jos siis kuulut tuohon ryhmään ja lehden luettuasi olet sitä mieltä ettei neljätoista euroa ole liikaa siitä ja muista jäseneduista, eikun kipin kapin pankkiin.
Ensi numerosta tuleekin sitten STk:n ja Kosmoskynän massiivinen 20-vuotisspesiaali. Mutta siitä enemmän tuonnempana. Finnconissa nähdään!
Julkaistu Kosmoskynä 1/2004:ssä. WWW-versio: Pasi Karppanen. Sisällön copyright tekijöiden. Kaikki oikeudet pidätetään.