Pasi Karppanen: Prologi
(Kosmoskynä 3/2004)
Tässä numerossa Kosmoskynä palaa jälleen normaaliin päiväjärjestykseen. 20-vuotisjuhlat ovat takanapäin ja juhlavuoden kääntyessä loppuaan kohti on aika palata arkeen ja suunnata katseet tulevaan.Kosmoskynä tarjoaa jälleen tuhdin paketin asiaa kaikille kirjoittamisesta sekä kotimaisesta sf/stä kiinnostuneille. Mukana on muun muassa 391:n, vuoden merkittävimmän kotimaisen scifiromaanin kirjoittajan J. Pekka Mäkelän pitkä haastattelu. Kosmoskynän kymmenessä kysymyksessä on puolestaan on Sari Peltoniemen pihdeissä Petri Laine, jonka nimi lienee varmasti tuttu useimmille kotimaisia sf/f-lehtiä lukeville.
Kosmoksen nurkkauksessa Mari Saario kertoo kirjoittamisestaan ja Saara Henriksson omassa artikkelissaan Piikkiössä järjestetystä STk:n kirjoittajakurssista. Seuraava sivumennen sanoen on tarkoitus järjestää ensi vuoden puolella Jyväskylässä. Lisätietoja kurssista ensi numerossa.
Jenny Kangasvuo jatkaa Kosmoskynän kirjoittajaopas-esittelyjen sarjaa, jossa on tällä kertaa käsittelyssä Bruce Holland Rogersin Word Work. Proosaa lehdessä edustaa vuoden 2002 Nova-kisassa sijoittunut Aure Merisaari mainiolla novellillaan Pyhän Borealiksen uskomaton aarre. Kosmisella Colosseumilla esitellään tuttuun tapaan tuhti otos sf/f-novellistiikkaa.
Tarkkaavainen lukija saattaa huomata, että sivuja on tällä kertaa lehdessä hieman vähemmän kuin viime aikoina on ollut tapana. Tuo johtuu kuitenkin yksinomaan siitä, että viime numero oli kaikkine muisteloartikkeleineen normaalia paksumpi. Koska lehteä tehdään niukalla budjetillla, oli tätä numeroa vastaavasti ohennettava.
Tästä johtuen paljon mukaan aiottua oli jätettävä lehdestä pois, muun muassa laaja Finncon-artikkeli oli pakko jättää toteuttamatta. Kimmo Isokosken hieno kansi lehteen onneksi saatiin conista muistuttamaan. Kortilla lehden sivumäärä tulee olemaan myös jatkossa (ellei lehti sitten onnistu saamaan jostain muhkeita avustuksia) eikä kaikkea sitä mitä päätoimittaja haluaisi, saa jatkossa millään mahtumaan mukaan.
Näin ollen tämä lieneekin paras tilaisuus kiittää koko seuran puolesta kaikkia STk:n Finncon-ohjelman, etenkin perjantain Kirjoittajatapaamisen eteen työtä tehneitä. Tilaisuus lyötiin lopulta kasaan varsin pienellä joukolla ja tiiviillä aikataululla, mutta tuloksena oli tästä huolimatta oikea kirjallinen miniseminaari
Kiitokset kuuluvat myös palkatta paikalla olleille puhujille, Gwyneth Jonesille, Atro Lahtelalle ja Anne Leinoselle, jotka kaikki osoittautuivat erinomaisiksi valinnoiksi. Gwyneth Jones paljastui luonnossa varsin mukavaksi tädiksi ja työskentelytavaltaan hyvin analyyttiseksi kirjoittajaksi. Atro Lahtela puolestaan valotti omassa osuudessaan elokuvakäsikirjoittamista työnä varsin hauskalla tavalla.
Päivän päättänyt Anne Leinosen esitelmä oli otsikoitu ”Kustantamisen piirileikkiä” ja otsikon mukaisesti siinä valotettiin kirjoittamista kustantajan näkökulmasta. Erinomainen tilaisuus ja erinomainen aloitus muutenkin Tieteiskirjoittajien osalta putkeen menneelle Finnconille.
STk:n sunnuntain paneelikeskustelussa puolestaan pohdittiin, ovatko kirjoituskilpailut kannuste vai hidaste kirjoittajalle. Tarvitaanko kilpailuja vielä lisää vai onko kiintiö jo täynnä?Keskustelua veti Anne Leinonen ja puhumassa olivat Ekoscifikilpailun tuomari, tieteiskirjoittaja Mika-Petri Lauronen, kriitikko ja tieteiskirjoittaja Jarmo Karonen, syksyn esikoiskirjailijat Tero Niemi sekä Anne Salminen sekä tieteiskirjoittaja Mari Saario.
Kuten voitte seuraavalta sivulta lukea, on STk:lla nyt siis uusi puheenjohtaja, Kosmoskynääkin useamman vuoden ansiokkaasti luotsannut Anne Leinonen. Henkilökohtaisesti en voisi todellakaan olla asiantilaan enempää tyytyväinen. Anne on paitsi ansioitunut sf/f-kirjoittaja, myös julkaissut kirjailija, jolla on tuntemusta kirjallisuuden kentästä laajemmin sekä rautainen yhdistysaktiivitausta. Toisin sanoen henkilö, jota parempaa puheenjohtajaa yhdistys tuskin olisi voinut saada.
Allekirjoittaneelle tämä merkitsee ennen kaikkea puheenjohtaja-päätoimittaja-tuplanakin siirtymistä pois harteilta sekä sitä, että kykenen jatkossa toivon mukaan keskittymään tähänastista täysipainoisemmin Kosmoskynän tekemiseen. Velvollisuuksien kasaantuminenhan on näkynyt tänä vuonna Kosmoskynän julkaisuaikataulun ikävänä venymisenä. Ensi vuonna aikataulut on kuitenkin tarkoitus ottaa kiinni ja Kosmoskynän ilmestyä ajallaan.
Toisaalla lehdessä on parissakin yhteydessä enemmän asiaa STk:n sivuille vastikään perustetusta Netticolosseum-foorumista. Tuotahan on sinne lupailtu jo useampia vuosia, alun alkujaan Mika-Petri Laurosen kritisoitua Kosmista Colosseumia nettinovellien arvioimatta jättämisestä. Toivoa sopii, että kirjoittajat myös hyödyntävät tarjottua tilaisuutta eikä foorumi kuihdu keskustelun puutteeseen.
Jos kaikki menee niin kuin pitää, tämän Kosmoskynän numeron pitäisi olla lukijoilla hyppysissä ennen vuodenvaihdetta. Nelosnumeron puolestaan on tarkoitus saapua tilaajille tammikuun loppuun mennessä. Tuossa numerossa luodaan muun muassa kauan odotettu silmäys ranskalaiseen scifiin ja julkaistaan esimerkkinä Jean-Claude Dunyachin hieno novelli Déchiffrer la trame, suomenkieliseltä nimeltään ”Johtolanka”.
Siihen asti, katselkaa taivaita!
Julkaistu Kosmoskynä 3/2004:ssa. WWW-versio: Pasi Karppanen. Sisällön copyright tekijöiden. Kaikki oikeudet pidätetään.