Vesa Lehtinen & Pasi Karppanen: Kirjoittajan linkit
(Kosmoskynä 2/2005)
World Builders
http://www.world-builders.org/
Opintoviikkojen kerääminen omien planeettojen suunnittelulla ei kuulosta lainkaan hassummalta ajatukselta. Amerikan ihmemaassa tämäkin on mahdollista. Elizabeth Anne Viau Kalifornian osavaltion yliopistosta on tehnyt kokonaisen planeetantekokurssin, jolla opetetaan luonnontieteitä.
Sivustolla on tietenkin runsaasti linkkejä muihin maailmanluontisivustoihin ja Viaun omien oppilaiden planeettoihin. Jos omasta scifitarinastanne siis puuttuu sopiva mollukka, sen kun käytte valitsemassa tuolta sopivan. Sivustolta löytyy myös runsaasti tietoa planetologiasta niille, joita aihe enemmän kiinnostaa.
Peter’s Evil Overlord List
http://www.eviloverlord.com/lists/overlord.html
Viimeksi mukana oli scifikliseelista. Tässä on toinen, joka edellisen tapaan on kiertänyt netissä vuosikaudet ja lienee suurimmalle osalle ennestään tuttu. Niiden, jotka tuohon eivät kuitenkaan ole vielä törmänneet, kannattaa käydä se vilkaisemassa.
Peter’s Evil Overlord List ei varsinaisesti ole scifikirjoittajille tarkoitettu kliseelista, vaan lista asioita joihin tusinatarinoiden megapahikset aina kompastuvat. Ikävä kyllä todellisuus onkin sitten toinen juttu. Oikean maailman pahikset näihin harvoin syyllistyvät, mikä sitten selittääkin sen miksi sankarit meidän maailmassamme harvemmin voittavat.
Jos siis omaa megapahistanne luodessanne kovinkin moni listan kohdista tuntuu epäilyttävän tutuilta, kannattaa se ainakin lukaista läpi.
Mittojen muuntaja
http://www.utu.fi/hum/historia/cgi-bin/mitat/
Viime kerralla mukana oli valuutanmuuntosivu. No, tämä on mittayksiköiden muuntaja, vieläpä suomenkielinen. Sivu on Turun yliopiston historian laitoksen ylläpitämä ja sen avulla on mahdollista muuntaa vanhoja mittayksiköitä nykymitoiksi.
Sivu on helppo käyttää ja erinomainen apu kaikille fantasiatarinoiden kirjoittajille. Jos et siis ole aivan varma kuinka paljon ne leiviskät, kyynärät ja virstat oikeastaan ovat, mutta haluat silti saada tarinaasi oikean historiallisen tunnelman, kannattaa käväistä täällä.
Glossaries by language
http://www.lai.com/glossaries.html
Netti on pullollaan sanakirjoja ja käännöskoneita. Noita löytääkseen ei tarvitse kuin naputtaa lähimmän hakukoneen etsi-kenttään oikea sana. Tässä joka tapauksessa sivu, jonka alle noita netistä sanakirjoja on kasattu melkoinen määrä.
Sanakirjat löytyvät listattuna kielittäin ja joukosta löytyy myös muutamia varsin eksoottisia tapauksia, mayankielestä sanskriittiin. Niinikään valikoimaan kuuluu erikoissanakirjoja kuten tekniikan, lääketieteen ja historian alalta, englannin alta muun muassa 1600-luvun raamattuenglannista mafiaslangiin.
The Book Quiz
http://bluepyramid.org/ia/bquiz.htmJa loppuun jälleen hieman ajanvietettä. Viime kerralla esittelyssä oli testi, joka kertoi mikä scifikirjailija olisit. Tämä kertoo mikä kirja olisit.
Testi eroaa monista muista netistä löytyvistä siinä, että kysymykset tulevat tässä, eivät kaikki kerralla, vaan yksi kerrallaan. Se mitä ensimmäisenä vastaat vaikuttaa siihen mitä kone kysyy seuraavaksi ja muutaman kysymyksen kautta kone seuloo vaihtoehdoista sinulle parhaiten sopivan. Tulokset ovat pelottavankin oikeaan osuvia.
Sivustolta löytyy myös muita testejä, muun muassa testi joka määrittää mikä maa olisit. Myös tuon tulokset ovat yllättävän osuvia. Testit kannattaa ainakin näpytellä läpi jos joskus aikaa jää. Jos ei muuten, niin kirjoittajallekin aina hyödyllisessä itsetutkiskelumielessä.
Julkaistu Kosmoskynä 2/2005:ssa. WWW-versio: Pasi Karppanen. Sisällön copyright tekijöiden. Kaikki oikeudet pidätetään.