Vesa Lehtinen & Pasi Karppanen: Kirjoittajan linkit
(Kosmoskynä 1/2007)




Let’s Get Small – Plutonian evolution
http://bztv.typepad.com/newsviews/2006/08/lets_get_small.html

Tällä kertaa ensimmäinen linkki ei ole itsenäinen nettisivu, vaan johtaa USA:laisen toimittaja-käiskirjoittaja Bryce Zabelin blogiin. Elokuulta 2006 oleva kirjoitus kommentoi tuolloin käynnissä ollutta Pluto-keskustelua ja demonstroi tähtienvälisten kokoluokkien eroa hämmentävän havainnollisella kuvasarjalla. Suositeltava käyntikohde jokaiselle kirjoittajalle, jota kova scifi vähääkään kiinnostaa. Ihan vain jotta suhteellisuudentaju säilyisi.


Noemata random name generator
http://noemata.net/nbng/

Tämänkertainen nimigeneraattori ei ole vakavuudella pilattu. Sivusto nimittäin generoi satunnaisista tavuista nimiä, jotka eivät tarkoita mitään, mutta voisivat tarkoittaa. Nimet ovat varsin futuristisia ja soveltuvat erinomaisesti juuri scifikirjoittajien tarpeisiin. Jos siis tarvitset tarinaasi suuryrityksen, avaruusaseman, planeetan tai eksoottisen lääkkeen nimeä, tarjoaa sivusto tuohon varsin nopean avun.

Sivulla voi myös halutessaan generoida haluamalleen nimelle aivan yhtä hatusta vedetyn ja usein varsin oudon määritelmän. Yhtä helposti on mahdollista tarkastaa Googlesta tarkoittaako saamasi nimi todellisuudessa mitään. Sivulla on myös varsin kätevä ja kattava linkkilista muun tyyppisten nimien etsijöille.


Retro Future
http://www.retrofuture.com/

Retrofuture-sivusto esittelee tulevaisuutta sellaisena kuin se menneisyydessä kuviteltiin. Mukana on niin ruokapillerit, rakettiposti ja lentoautot kuin Buckminster Fullerin suurimmat keksinnötkin. Suurisuuntaisempia projekteja ovat alkuperäinen Futurama, Disneyn toteutumaton Epcot-projekti, Cousteaun suunnitelmat vedenalaisista asumuksista ja futuristien ennustama loputon vapaa-aika vuoteen 2000 mennessä. Voitte päätellä, kuinka moni näistä toteutui katsomalla ulos ikkunasta.


Fantasy Worldbuilding Questions
http://www.sfwa.org/writing/worldbuilding1.htm

Kirjailija Patricia C. Wrede on koonnut varsin yksityiskohtaisen listan fantasiamaailmojen luomiseen. Vaikka lista on jo yli kymmenen vuotta vanha, se on varsin kattava ja yksityiskohtainen.

Nimi on oikeastaan hieman harhaanjohtava sillä lista keskittyy lähinnä kuvitteellisen kulttuurin luomiseen historian ja kulttuurin yksityiskohtien kuten tapojen, lakien ja yhteiskunnallisten suhteiden kautta. Tässä mielessä sivustosta on hyötyä kenelle tahansa joka suunnittelee kuvitteellista yhteiskuntaa.


What Kind of Novel Should I Write?
http://quizilla.com/users/morganhawke/quizzes/What Kind of Novel Should I Write/

Otetaanpa jälleen loppuun hieman ajanvietettä eli persoonallisuustesti. Kuten nimestäkin voi päätellä, on testi suunnattu ennen kaikkea kirjoittajille. Vastattavana on suhteellisen yksityiskohtainen kysymyslista liittyen kirjoittamisen eri osa-alueisiin. Vastausten perusteella testi kertoo mikä tyylilaji tai genre sinun tulisi valita.

Kuten aina netistä löytyvien testien kanssa, ei tulosta kannata ottaa liian vakavasti, mutta oman itsensä ja kirjoittajaluonteensa tutkiskeluun tämäkin testi on mitä oivin apuväline.



Kosmoskynän pääsivulle





Julkaistu Kosmoskynä 1/2007:ssa. WWW-versio: Pasi Karppanen. Sisällön copyright tekijöiden. Kaikki oikeudet pidätetään.