Heikkilän ja Leinosen Kauhumaan kartan avulla monenikäiset tekijät voivat löytää tiensä kauhun kirjoittamisen ääreen

Mervi Heikkilän ja Anne Leinosen kirjoitusopas Kauhumaan kartta – kirjoita jos uskallat (Haamu, 2019) on lapsille suunnattu johdatus kauhukirjoittamiseen. Takakansitekstin mukaan opasta suositellaan viidesluokkalaisille ja siitä ylöspäin, mutta ikähaarukka joustaa hyvin kumpaankin suuntaan: tarinallinen ote ja Brocin sopivan kumma kuvitus houkuttelevat nuorempiakin lukijoita helposti aiheen pariin, mutta selkeät teoriaosuudet ja monipuoliset harjoitukset palvelevat tarvittaessa vaikka aikuislukijaa.

Kauhumaan kartta jakautuu nimelleen uskollisesti geografisiin lukuihin. Esimerkiksi Vuori-luvussa näemme tarinan kokonaisuuden, Kylä-luvussa tutustumme henkilöhahmoihin ja Metsä-luvussa kansanperinteen olentoihin ja muihin kummallisuuksiin.

Jokaisen osion alussa on pieni kauhutarinan palanen, joka auttaa lukijaa pääsemään tunnelmaan. Nämä toiminevat hyvin myös ryhmätilanteissa ääneen luettuina. Tämän jälkeen käydään läpi kirjoittamisen teoriaa ikätasolle sopivasti avattuna ja esimerkeillä höystettynä. Kunkin osion lopussa on laaja paketti eri vaikeusasteiden tehtäviä sekä koululuokkia ja lasten sanataideryhmiä varten myös ryhmäharjoituksia.

Ilahduttavimpia puolia teoksessa on teorian selkeä käsittely. Mitään ei sorruta yksinkertaistamaan nuorta kohdeyleisöä varten, vaan asioita on yksinkertaisesti mietitty niin pitkään, että ne lopulta onnistutaan selittämään vaivattoman näköisesti. Tässä erityisesti näkyy tekijöiden ammattitaito ja pitkä kokemus alalla. Esimerkiksi tarina ja juoni erotellaan huolellisesti ensin esimerkkien kautta, ja lopuksi tiivistetään: ”Juoni on siis tapahtumajärjestys, jonka avulla tarina kerrotaan.” Myös kertojaratkaisuja esittelevä osio ansaitsee erityismaininnan: pariin sivuun on saatu mahtumaan kaikki olennainen vieläpä esimerkkien kera.

Oikeastaan ainoa heikkous on loppupuolelta löytyvä Tyyli-osio. Se tuntuu hätäiseltä lisäykseltä, tai ehkä sitä ei ole pidetty kohdeikäryhmälle keskeisenä. Nyt tyylistä kerrotaan hyvin abstraktisti ja enemmän aikuisille suunnattuun tapaan. Jos kohderyhmä on 11-vuotiaista ylöspäin, juuri tämä osio olisi eniten tarvinnut esimerkkejä auetakseen kohdeyleisölle. Osion harjoituksista löytyvä Tyylinvaihto-tehtävä kyllä paikkaa puutetta, mutta tämän osion toivoisin näkeväni laajennettuna, jos uusintapainos joskus on ajankohtainen.

Kokonaisuutena Kauhumaan kartta on eräs vuoden 2019 ilahduttavimpia kirjauutuuksia. Lapsille suunnattuja laadukkaita kirjoitusoppaita suomeksi ei nyt muutenkaan ihan joka oksalla kasva, ja Kauhumaan kartassa viihteellisyys ja opettavaisuus on onnistuttu tasapainottamaan erinomaisesti. Kirja toimii hyvin sanataideohjaajan apukeinona mutta myös lapsen tai nuoren omassa käytössä. Loppupuolella on oma osionsa myös oman tekstinsä julkaisuun tähtäävälle nuorelle, joten opas toimii eri tavoin käytettynä pitkäänkin nuoren sanataidetaipaleella. Tällaisille vaelluksille olisi mukava lähteä useamminkin mukaan.

Vedä verhot ikkunan eteen, sytytä kynttilä ja anna opuksen johdattaa sinut syvälle Kauhumaan uumeniin!

 

Arvosteltu teos oli kustantajalta saatu arvostelukappale.