Tervetuloa mukaan Kosmoskynän lanu-kesään! Lasten ja nuortenkirjallisuus jää kritiikkikentällä helposti vähälle huomiolle varsinkin spefigenreä tarkasteltaessa. Kosmoskynän heinäkuun mittaisessa juttusarjassa Reetta Vuokko-Syrjänen paikkaa tätä aukkoa nostamalla esiin kiinnostavia lasten ja nuortenkirjoja lähivuosilta.
Juttusarjan mahdollistaa Suomen arvostelijain liitto ry:n kirjoittajalle myöntämä apuraha. Haluamme tässä kohden sekä kiittää SARVia että nostaa esiin, miten paljon kulttuurityötä Suomessa tehdään täysin vapaaehtoisvoimin. Laadukas kritiikki ei synny itsestään, vaan Kosmoskynän jokaisen artikkelin takana on asialleen omistautunut vapaaehtoinen kirjoittaja. Jos haluat tukea suomalaista ruohonjuuritason kulttuurityötä, tilaa itsellesi jokin pienlehti tai tue vaikkapa paikallista kirjallisuusyhdistystäsi! Kosmoskynän paperilehden voit tilata hintaan 16€/vuosi.
*
Aivan perheen pienimmille julkaistaan yllättävän vähän puhtaasti spekulatiiviseksi fiktioksi määriteltäviä teoksia – toki monet sisältävät vaikkapa hassuja otuksia ja antropomorfisia eläimiä, mutta sisällöltään keskittyvät ennemminkin vaikkapa Puten pottapulmiin (tarkempaa määrittelyn pohdintaa kaipaavat löytävät sitä loppukesästä ilmestyvästä Kosmoskynän numerosta 1/2020). Pasi Pitkäsen mainio Hirviöturnajaiset (Tammi 2019) tekee täsmäiskun tähän kategoriaan.
Hirviöturnajaiset kertoo juuri siitä, mitä nimi lupaa. Kuohukosken valtakunnassa järjestetään säännöllisesti hirviöturnajaisia. Prinsessa Rolalla on hieno uusi hirviö, ja pienessä mökissään asuva Eren haluaisi myös mukaan. Eren löytää rannalta hirviönmunan, mutta hurjan pedon sijaan munasta kuoriutuu lutuisista lutuisin Pomelo, joka tosin salaperäisesti hiukan muistuttaa valtakunnan muinaista suojelijaa… Alkaa tarina, joka kauniisti kertoo omien voimien löytämisestä ja ennakkoluulojen voittamisesta tavalla, joka jaksaa pitää pienimmänkin lukijan otteessaan.
Kustantaja on määritellyt Hirviöturnajaisten ikähaarukaksi viisivuotiaat ja siitä ylöspäin, mutta lyhyet lauseet ja immersiiviset kuvat toimivat paljon nuoremmallakin yleisöllä. Tarina on sisäisesti eheä ja kestää tarkkojen lapsilukijoiden käsittelyssä. Hieman isommille tarinaan on upotettu juuri sopivasti istutuksia ja lunastuksia seurattavaksi – odotushorisontti pysyy koko ajan kohdallaan. Myös teeman käsittely on johdonmukaista ja selkeää, mikä ei kohdeikäisille suunnatuissa teoksissa ole mitenkään itsestäänselvyys.
Pitkäsen kuvitus kutsuu heleine väreineen ja ilmeikkäine hahmoineen pienet lukijat helposti mukaan. Hahmodesign on loistavaa: hirviöt ovat innovatiivisia, ja keskushahmo Pomelo loistaa söpöydellään. Aikuislukijaa ajatellen kuviin on kätketty myös ihania hatunnostoja genrestä nauttiville: turnajaisyleisöstä löytyy mm. Final Fantasyn musta maagi. Söpöjen cameo-hahmojen ihastelulla teosta voi siis hyvin käyttää myös perheen pienimpien porttina spekulatiivisen fiktion maailmaan. Kuvituksen yleisilme poikkeaa japanivaikutteillaan mukavasti länsimaisesta perustarjonnasta, eikä lopulta olisikaan pitänyt olla yllätys, että Tammen kirjailijaprofiilissa Pitkäsen kerrotaan asuvan osan vuodestaan – missäpä muualla kuin Japanissa.
Pasi Pitkänen tunnetaan paremmin kuvittajan kuin kirjailijana. Lasten ja nuorten spefikenttää seuraaville hän lienee tutuin Kepler62-avaruusseikkailuiden kuvittajana. Jos Pitkäsen oma tuotanto on tällaista, haluan lisää! Hirviöturnajaiset oli itselleni ehdottomasti lastenkirjavuoden 2019 iloinen yllättäjä, ja niin myös lähipiirin kohdeikäisille.
Kirja on kustantajalta saatu arvostelukappale.