Spekulatiivista fiktiota virtuaalifestareilla

Pino spefi-kirjoja
Kuva: Elina Pitkäkangas

LANU! -festivaali juhlistaa kotimaista lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kirjallisuutta ja sen tekijöitä. Ulkomaisena tähtivieraana on norjalainen fantasiakirjailija Siri Pettersen.

LANU! -festivaali sai alkunsa yksittäisestä twiittiketjusta kevään 2020 koronasulkujen ja historiallisen Uudenmaan lockdownin alla, poikkeuksellisena hetkenä, jolloin maailman meno alkoi vaikuttaa enemmän dystopiaromaanin juonenkäänteiltä kuin todelta. Tapahtuman laittoi alulle sen ideoija ja nykyinen vastaava tuottaja, Kaksosauringot-fantasiasarjastaan tunnettu kirjailija ja kuvittaja Erika Vik. Hän kutsui tuolloin kotimaiset lasten- ja nuortenkirjailijat, kuvittajat ja sarjakuvantekijät toteuttamaan yhteistä virtuaalitapahtumaa, jonka tarkoituksena oli tarjota lapsille ja nuorille yhteisöllistä tekemistä kotisohvilta käsin.

Kirjallisuudentekijöiden yhteishenkeä eivät virukset nujertaneet; päinvastoin, jopa vahvistivat sitä. Koko festivaali toteutettiin sosiaalisessa mediassa ja pantiin pystyyn kokonaan talkoovoimin vain vajaassa kolmessa viikossa. Mukana monipuolisessa tekijäjoukossa oli monia monia tuttuja ja vähän tuntemattomampiakin kotimaisia genrekirjailijoita.

Niin on myös tänä vuonna, kun festivaali toteutetaan toista kertaa suurempana tuotantona, jota on valmisteltu syksystä asti. Ohjelmat saavat ensi-iltansa tapahtuman varsinaisen ajankohtana 5.–8. toukokuuta. Festivaaliohjelmisto koostuu kirjantekijöiden työtä esittelevistä dokumenteista, paneelikeskusteluista ja tekijähaastatteluista sekä Instagram Live -lähetyksistä, jotka ajoittuvat festivaalin päätöspäivään. Kuvittajien ja sarjakuvataiteilijoiden ohjelmissa korostuu vahvasti visuaalisuus.

Työryhmä täynnä spefikirjailijoita

Jokainen työryhmän jäsen on kunnostautunut nimenomaan spekulatiivisen fiktion kirjoittajana. Erika Vik on siirtänyt hetkeksi syrjään omat kirjoitusprojektinsa, sillä festivaalin tuottajana toimiminen käy jo lähes kokopäivätyöstä. Tänä vuonna ei valitettavasti ole luvassa tuoretta romaania, vaikka sellaisia on useampi työn alla.

– Viimevuotisen esiintymiseni, jossa kerron Kaksosauringot-sarjani varhaisimmista syntyvaiheista, voi yhä käydä katsomassa Facebook-sivultani, Vik vinkkaa.

– Vilahdan itse ohjelmassa haastattelijan ominaisuudessa, kun keskustelen sarjakuvista sarjakuvataiteilija Max Sarinin kanssa lauantain Instagram Livessä.

Eri ikäryhmille räätälöidyt kirjavinkkaukset toteuttaa Sini Helminen, jonka tuorein teos Hurme ilmestyi tänä keväänä. Kirjailija Elina Pitkäkangas puolestaan selvittää lyhytdokumentissa Kuinka kirja syntyy? oman urbaania fantasiaa edustavan Kuura-sarjansa vaiheita sen jälkeen, kun käsikirjoitus lähti hänen työpöydältään, ja käy tapaamassa kirjasarjan graafisen ilmeen suunnitellutta Karin Niemeä ja kustantajaansa Niina Withiä.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkuuden Huijarin oppipoika -romaanistaan pokannut Anniina Mikama häärii tapahtuman vastaavana tuottajana. Fantasiakirjailija Katri Alatalo haastattelee Briitta Hepo-ojaa ja Joonas Riekkolaa fantasiamaailmojen luomisesta. Mikko Toiviaiselta ilmestyi viime vuonna urbaaneja kauhutarinoita sisältänyt Pimeä peili.

Fantasiakirjallisuus hyvin edustettuna

Yksi tapahtuman odotetuimmista vieraista on norjalainen fantasiakirjallisuuden supertähti Siri Pettersen. Hän kertoo loppukeväästä julkaistavasta uutuusteoksestaan Rautasusi, joka aloittaa itsenäisen Vardari-trilogian. Tarina sijoittuu samaan fantasiauniversumiin kuin Korpinkehät-sarja, joka on käännetty lukuisille kielialueille. Sarja on saavuttanut innokkaan fanijoukon myös Suomessa. Pettersenin haastattelijoina toimivat KirjaKallion opiskelijat Saimi Mäkisalo ja Mika Palmu. Esityskieli on englanti.

Soturikissojen ystävät ilahtunevat ohjelmasta, jossa sarjan kääntäjä Nana Sironen kertoo kääntäjän työstä ja kissaklaanien maailmasta. Kuusiosaisesta Mifonki-sarjastaan parhaiten muistettu ja spefikentällä aktiivisesti toimiva osuuskummalainen J.S. Meresmaa esittelee säeromaaninsa Dodo. Mintie Das puolestaan pohtii rodullistettujen näkyvyyttä nuortenkirjallisuudessa ja esittelee tuoreen romaaninsa Kuolleetkin ghostaa, jonka päähenkilöllä on kyky keskustella henkimaailman väen kanssa. Minihaastattelussa nähtään esikoisromaanistaan lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkuuden napannut Meri Luttinen. Pelien ja kirjallisuuden yhteyttä pohtivat Sensored Reality -sarjan taustalla vaikuttava kaksikko Anders Vacklin ja Aki Parhamaa, jotka kertovat myös sarjan tuoreimmasta osasta Replica.

Kirjailija Meri Luttinen
Kirjailija Meri Luttinen haastattelussa. Kuva: Elina Pitkäkangas

Sarjakuvien ystävien kannattaa katsastaa mangataiteilija Mae Korvensivun esitys, jossa hän kertoo mangasarjastaan Clownfish Twister, jonka toinen keskushenkilö muuttuu syntymäpäivänään mystisesti pojasta tytöksi. Sarjakuvia on piirtänyt kuvitustöidensä ohella myös lahtelainen Reetta Niemensivu, joka kertoo kuvitustyöstään Vuokko Hurmeen Värikkäät-fantasiasarjan parissa.

Festivaalilla on mukana useampi ohjelma, jossa kirjailija ja kuvittaja kertovat yhteistyöstään. Kirjailija Magdalena Hai ja kuvittaja Teemu Juhani keskustelevat siitä, millaista on luoda yhdessä kokonainen maailma. Esittelyssä on heidän teoksensa Neiti Kymenen ihmeellinen talo sekä Teemun esikoislastenkirja Taskunoita. Kirjailija Elina Rouhiainen – joka toimii myös LANU! -festivaalin yhdenvertaisuusvastaavana – käy vierailulla taitavan animaattorin ja kuvittajan Kaisa Rannan luona. Hän on kuvittanut Rouhiaisen uuden lastenfantasiasarjan avauksen Valkeantuoja.

Nuorimmille fantasiakirjallisuuden ystäville tarjolla on myös hiukan hurjempaa ohjelmaa, kun kauhukirjailija Marko Hautalaa haastattelee kohta tokaluokkalainen Lauri hänen teoksestaan Lauri Luu ja riivattu lukukoira. Kirjassa esiintyvä salaperäinen Kellari-Ulla vilahtaa myös ohjelmassa antamassa lapsille kirjoitustehtävän. Marko ja Lauri ajautuvat lopuksi kirjaston kellariin, josta löytyy vaikka mitä ihmeellistä ja ihanan karmivaa.

Tapahtuma starttaa toukokuun alussa

Kuvituskuva Magdalena Haista ja Teemu Juhanista
Kirjailija Magdalena Hai ja kuvittaja Teemu Juhani. Kuva: Erika Vik

Festivaaliohjelmaa voi seurata tapahtuman YouTube-kanavalla, joka kannattaa laittaa tilaukseen heti. Tallenteet säilyvät katsottavina toukokuun loppuun saakka. Poikkeuksena tähän ovat lauantain Instagram Live -lähetykset, joihin osallistuakseen pitää saapua virtuaalisesti paikan päälle. Instagramissa tapahtuman löytää tunnisteella @lanufestarit.

– Toivomme, että yleisö löytää sankoin joukoin paikalle myös livelähetyksiimme, joihin voi osallistua kommentoimalla, Vik sanoo.

– Fantasiakirjallisuus on komeasti edustettuna tämän vuoden festivaalilla. Ehkä spekulatiivisen fiktion runsaus johtuu tästä työryhmästä, tai ehkä siitä, että kotimaisen spefin taso vain on nykyisin kansainväliselläkin vertailulla todella kova. Uskon, että festivaalimme tulee tarjoamaan elämyksiä jokaiselle vieraalle, ja tietenkin myös toivon, että kotimainen spefikirjallisuus saa tapahtumamme kautta runsaasti uusia lukijoita.

LANU! esittelee yli 70 kotimaista lasten, nuorten tai nuorten aikuisten kirjaa tai sarjakuvaa.

Voit lukea lisää festivaalista ja tutustua koko ohjelmakattaukseen osoitteessa www.lanufestarit.fi. Tapahtuman verkkosivulta löytyy tehtävämonisteita, jotka on suunnattu hyödynnettäviksi opetuksessa ala- ja yläkouluissa, lukioissa ja ammattioppilaitoksissa.

 

OHJELMAKUVAUKSET:

6.5.

2. KUVITETUT KIRJAT

klo 9.00

Millaista on luoda kokonainen maailma yhdessä? Entä mikä on hienointa noidissa? Kirjailija Magdalena Hai ja kuvittaja Teemu Juhani kertovat yhteistyöstään. Esittelyssä heidän teoksensa Neiti Kymenen ihmeellinen talo sekä Teemun esikoislastenkirja Taskunoita.

LAPSET kesto 15 min

 

3. KISSAMAISUUKSIA

KÄÄNTÄMÄSSÄ

klo 9.30

Soturikissat-sarjan kääntä­jä Na­na Sironen johdattelee katsojat sankarillisten kissaklaanien kiehtovaan maailmaan ja kertoo millaista on työskennellä kääntäjänä. Art House julistaa ohjelman yhteydessä soturikissa-aiheisen piirustuskilpailun.

LAPSET kesto 15 min

 

4. LAURI LUU JA RIIVATTU LUKUKOIRA

klo 10.00

Lauri Luu on aina ajatellut, ettei jännittäviä kirjoja ole olemassakaan. Kaikki muuttuu, kun omituinen kirjastonhoitaja Kellari-Ulla tarjoaa hänelle hurjaa luettavaa. Lauri Luu ja riivattu lukukoira on kauhukirjailija Marko Hautalan ensimmäinen lastenkirja. Mutta mitä tapahtuu, kun kohta tokaluokkalainen Lauri kutsuu Markon juttusille kirjastoon juuri kun paikkaa ollaan sulkemassa?

LAPSET kesto 15 min

 

7. CLOWNFISH TWISTER – MANGAA SUOMESTA

klo 12.30

Ren ja Maru ovat parhaat ystävät. Mitä tapahtuu heidän suhteelleen, kun Maru huomaa syntymäpäivänään muuttuneensa tytöksi? Mae Korvensivu on mangan kotimaisia pioneerejä, jonka Clown­fish Twister -sarja tulee olemaan ensimmäinen suomalaisen tekijän kokonaan julkaistu mangasarja.

NUORET AIKUISET kesto 20 min

 

7.5.

11. KUVITTAJAN TYÖHUONEELLA

klo 9.30

Lahtelainen Reetta Niemensivu on Sarjakuva-Finlandia -ehdokkuudella huomioitu sarjakuvataiteilija ja tuottelias lastenkirjojen kuvittaja, jonka viimeisimpiin kuvitustöihin lukeutuu Vuokko Hurmeen Värikkäät. Hän kertoo millaista on ollut kuvittaa sarjaa ja jakaa vinkkinsä kuinka voi oppia paremmaksi piirtäjäksi

LAPSET kesto 15 min

 

14. KUINKA KIRJA SYNTYY?

klo 12.00

Kirjailija Elina Pitkäkangas kertoo, kuinka hänen pöytälaatikko-romaanistaan kasvoi tunnettu kirjasarja Kuura. Millaisia vaiheita kirja käy läpi, ennen kuin se on valmis painettavaksi? Dokumentissa haastatellaan Myllylahden kustannuspäällikköä Niina Withiä ja Kuuran sarjailmeen luojaa, graafikko Karin Niemeä.

NUORET kesto 20 min

 

16. PELIT – UHKA VAI

MAHDOLLISUUS?

klo 13.00

Pelit ja kirjat nähdään usein toistensa kilpailijoina, mutta mitä yhteistä on pelaamisella ja lukemisella? Kirjailijat Aki Parhamaa ja Anders Vacklin kertovat YA-romaanistaan Replica, jonka maailmassa virtuaalipelaaminen on noussut ihmisten elämän keskiöön. Miten rakkaus peleihin sai kaksi kirjailijaa yhdistämään voimansa ja kirjoittamaan suositun pelikirjasarjan Sensored Reality?

NUORET kesto 6 min

 

8.5.

18. KYLÄSSÄ KUVITTAJAN LUONA

klo 12.00

Kaisa Ranta on nuori kuvittaja, joka tekee myös animaatiota. Kirjailija Elina Rouhiainen käy tämän luona juttelemassa heidän Valkeantuoja-lastenromaanistaan, joka syntyi Kaisan ideoiman fantasiamaailman pohjalta. Miten Kaisa onnistui luomaan persoonallisen piirustustyylinsä?

LAPSET kesto 15 min

 

19. FANTASIAN MONET MAAILMAT

klo 12.30

Kirjailijat Briitta Hepo-oja ja Joonas Riek­­kola kertovat teoksistaan Sydämiä sei­reeneille ja Silkkomaahan kadonneet sekä keskustelevat fantasia-kirjallisuuden monenlaisista maailmoista ja mahdollisuuksista kertoa verhotussa muo­dossa tästä ajasta.

NUORET, NUORET AIKUISET kesto 25 min

 

21. SÄEROMAANIEN AIKA

klo 13.30

Säeromaanit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosien aikana. Haastattelussa kirjailija J.S. Meresmaa kertoo, mikä säeromaaneissa kiehtoo ja millaista oli kirjoittaa lukijoiden rakastama, Blogistanian Kuopus-palkinnon siepannut Dodo. Haastattelijana toimii kirjailija Elina Pitkäkangas.

NUORET AIKUISET kesto 20 min

 

23. TÄHTIVIERAANA

SIRI PETTERSEN

klo 14.30

Norjalainen Siri Pettersen kertoo uusimmasta teoksestaan Rautasusi, joka aloittaa itsenäisen Vardari-trilogian. Tarina sijoittuu samaan fantasiauniversumiin kuin palkintoja ja kansainvälistä ylistystä kahminut Korpinkehät-sarja. Haastattelijoina KirjaKallion opiskelijat Saimi Mäkisalo ja Mika Palmu. Esityskieli englanti.

NUORET AIKUISET kesto 25 min

 

28. KUOLLEETKIN GHOSTAA

klo 17.00

Millaista on olla jonkin tilan ainoa ruskeaihoinen ihminen? Mintie Das kertoo tulevasta teoksestaan Kuolleetkin ghostaa ja pohtii rodullistettujen näkyvyyttä kirjallisuudessa. Miten syrjintä tai valkoinen etuoikeus näkyvät Suomessa ja Yhdysvalloissa? Entä millaista on aloittaa suuri kirjakiertue, kun päälle iskee pandemia? Haastattelijana Laura Andersson.

NUORET AIKUISET kesto 25 min

 

ENNAKKOON NÄYTETTÄVÄT:

KOTIMAISTA MYTOLOGIAA

Kirjailija Meri Luttinen esittelee esikoisromaaniaan Myrskynsilmä. Kotimaisesta mytologiasta ammentava fantasiatarina nousi heti ilmestyttyään Finlandia Junior -ehdokkaaksi ja nappasi Topelius-palkinnon.

NUORET kesto 3 min